Memóriajáték  
 
X
 
     
     
 
2022. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V

27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
 
     
     
 
Nyitva tartás
Hétfő - Szerda: Szünnap
Csütörtök - Péntek: 9 - 17
Szombat: 830 - 15
Vasárnap: 830 - 13
 
     
     
 
Elfelejtettem a jelszavam
 
     
     
 
Oldalainkat 1 vendég
és 0 tag böngészi
 
     
  Muskátli részletei  
 
A muskátli örök kedvenc a kertekben és az erkélyeken is. A nemesítéseknek köszönhetően egyre több színnel és fajtával találkozhatunk. Sokan egy nyári növényként tartják, pedig egyszerűen átteleltethető.

A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozik, fajtól és a tartási körülményektől függően akár 20-150 cm-ig is megnő.

Muskátli gondozása hónapról hónapra

Január: Vizsgáljuk át a teleltetett töveket, a beteg, száraz részeket távolítsuk el. Csak annyira locsoljuk, hogy épp ne száradjon ki.

Február: A hónap második felében megkezdhetjük a tövek ébresztését, azaz a metszést. A levágott hajtásokat nyirkos homokba tűzdelhetjük és 15 fokos, világos helyen várhatjuk a meggyökerezésüket.

Március: Növeljük az öntözés mennyiségét és kezdjük meg a kéthetenkénti tápoldatozást.

Április: Enyhébb napokon elkezdhetjük a levegőre szoktatást. Tavasszal érzékenyebbek a növények, ezért plusz 8 fok alatt semmiképp ne maradjon kint tartósan.

Május: A muskátli töveket kiültethetjük az erkélyládába, cserépbe vagy akár a kerti földbe is. Tápanyag-dús, de jó vízáteresztő legyen a föld és gondosan öntözzük be.

Június: Az első hullámban elvirágzott muskátlikat szabadítsuk meg az elnyílt virágoktól. Az angol muskátlikat vágjuk vissza, a levágott részeket dugjuk le tőzeges, lombföldes, nedves talajba a gyökereztetéshez.

Július: Az elnyílt virágokat törjük le, ezzel újabb virágzásra ösztönözzük a növényt. Különösen a tűző napon álló növényt öntözzük gyakran. Mindig adjunk vizet, ha a felső földréteg már kiszáradt. Hetente tápoldatozzuk is.

Augusztus: Ideális időpont a kerti muskátli szaporítására. A levágott félig fás dugványokat nedves homokba dugjuk le.

Szeptember: Kezdjük meg a télre való felkészítést, hagyjuk abba a tápoldatozást és csökkentsük a víz mennyiségét is.

Október: Szükség szerint öntözzük, törjük le az elnyílt virágokat és az elszáradt részeket. Örvendjünk a virágoknak.

November: A fagyok beállta előtt megkezdjük a teleltetést. Alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen (2-5 fok), kevés öntözéssel tartsuk.

December: Vizsgáljuk át a teleltetett töveket, a beteg, száraz részeket távolítsuk el. Csak ritkán locsoljuk, hogy épp ne száradjon ki.