Memóriajáték  
 
X
 
     
     
 
2022. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V

27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
 
     
     
 
Nyitva tartás
Hétfő - Szerda: Szünnap
Csütörtök - Péntek: 9 - 17
Szombat: 830 - 15
Vasárnap: 830 - 13
 
     
     
 
Elfelejtettem a jelszavam
 
     
     
 
Oldalainkat 1 vendég
és 0 tag böngészi
 
     
  Cseppecske részletei  
 
Osteospermum vagy Dimorphoteca? Ezek a nevek ugyanazon dísznövényfélének elnevezései. Némelyik már ritkán használatos, némelyiket meg párhuzamosan használják a párjával. Nevezik fokföldi margarétának is.

A korábban általános Dimorphoteca elnevezést ma már inkább csak az egynyári változatnál használják, az évelőket pedig Osteospermumnak nevezik. A hibrideknél gyakran nem adják meg a faj nevét.

A zivatarvirág az egyenes sziromlevelűeket illeti, a cseppecske a sodrott, a végén kanalas szirmú változatokra illik, de sokszor egymást helyettesítve használatosak.

Az egynyári változat az Afrikai aranyvirág (Dimorphoteca sinuata), mely fagyérzékeny, 15-35 cm magas. Fehér, sárga, rózsaszín, piros és narancsszínekben pompázik.

Az évelők több fajhoz tartoznak, illetve sok hibrid van közöttük, szinte lehetetlen kiigazodni, mert az elnevezések és a hibridek forgatagában sok az átfedés. Valamennyien csak mérsékelten fagytűrők, a magyarországi teleket csak üvegházban vészelhetik át.

Az Osteospermum nevelése


Kiültetni a fagyok elmúltával érdemes, legbiztosabb a májusi ültetés. Ügyelni kell a gyökerek épségére, mert nagyon érzékeny rá. Az ültetési távolság fajta szerint változó 30-50 cm.

Talaja kerti föld, mely inkább kicsit laza, jó vízáteresztő. Nem nagyon tápdús, inkább száraz, mint túl nedves. Cserepes kultúrában előnyös, ha 1/3-ad rész homokkal kevert lombföldbe ültetik. Gyakran kell öntözni, de ne álljon víz a cserépalátétben. Hetenként érdemes tápoldatozni 18-12-24 összetételű tápsóval, ami segíti a virágzást.

Az elnyílott virágokat érdemes levágni, és a hervadt leveleket rendszeresen eltávolítani. Teleltetni üvegházban, vagy zárt verandán lehet, nincs fagyálló változata, mint ahogyan az néhol olvasható.

Szaporítható dugványozással, csakúgy mint a muskátli, nyár végén vagy tavasszal, esetleg üvegházban decemberben. A nyár végi dugványozás azért előnyös, mert úgy kis helyen teleltethető. A megeredt dugványokat vissza kell csípni a jobb elágazódás érdekében. Lehet üvegházban tőzegpogácsába vetni, mely lehetővé teszi az átültetést a gyökerek sérülése nélkül.

Károsítói:

levéltetvek

peronoszpóra

verticilliumos hervadás

saláta mozaik vírus